Yeni e, Kasım sayısında bu yıl 38’incisi düzenlenecek olan TÜYAP İstanbul Kitap Fuarı’nın Onur Yazarı Adnan Özyalçıner’e geniş yer veriyor.
1950 kuşağı öykücülerimizden olan 65 yıldır yazmaya devam eden usta yazarın ele alındığı dosya Aydın Çubukçu’nun, “Çekirdeği Dünya Öyküler” yazısı ile başlıyor. C. Hakkı Zariç’in Özyalçıner’le yaptığı ” ‘Kenar Mahalle’nin Onur Yazarı” başlıklı uzun söyleşide yazar, 65 yıllık yazın hayatını, edebiyata bakışını belirleyen etkenleri, siyaseti, Sennur Sezer’e aşkını anlatıyor. Genç yazarlara tavsiyelerde bulunuyor.
Kadir Yüksel dosyada Özyalçıner’in başlangıcından itibaren öykülerini ve bunların hangi toplumsal koşullarda ortaya çıktığını, Ayşegül Tözeren sanatının düşünsel arka planını ve diline yansımalarını, Sibel Öz öykülerindeki birey-toplum ilişkisini ve bunun nasıl bir ‘kapitalizmle mücadele çağrısı’na dönüştüğünü inceliyor.
Adnan Özyalçıner’in çıkışında farklı bir çizgide ilerlerken nasıl toplumsal gerçekçi bir edebiyat anlayışına doğru değiştiğini Rojhat Turgut, neredeyse bütün kademelerinde çalıştığı gazeteciliğini Fatih Polat, İstanbul’un öykülerindeki yerini ve yazarın İstanbul tanıklıklarını Kubilay Önal, a dergisi günlerini Eray Canberk, hayatla örgütlü bir aydın olarak bağını Barış Avşar, kentle ilişkisini Ezgi Örnek ele alıyor.
Derginin düzenli sayfalarından Dikenli Çizgiler’de Aslı Alpar savaşı sorgularken, Mehmet Ergün edebiyatımızda Nurullah Ataç ve Nâzım Hikmet ilişkisini ele alan yazısı ile yeni sayıya katılıyor.
Şair Mehmet Çetin’in hayatı ve eserine dair Önder Kızılkaya’nın yazdığı, “Hatıradır Yak Bu Fotoğrafı” başlıklı yazıyı ve İlke Işık imzalı 10 Ekim Ankara Katliamı dava sürecini anlatan Duymak Zorundasınız kitabını derginin sayfalarında bulabilirsiniz.
Yeni e’nin Kasım sayısında şiirler Cengiz Bektaş, Cihan Oğuz, Kirkor Yeteroğlu, Özge Sönmez, Miguel Hernandez / Çevirisi: Ayşe Nihal Akbulut imzalı. Öyküler ise Adnan Özyalçıner, Bektaş Balcı, İzzet Otru’dan…
Bu sayının çizerleri Semih Poroy ve Farma Gül.