Açık Şiir formunu az daha, az daha, az daha açmak… Nasıl mı? Melek için üçüncü kanat ütopyaysa, meleğe üçüncü kanadı vererek. Meleğin hayalini, gerçekleşen ütopyasını görmek mümkün mü? Nasıl olacak? Üç kanatlı bu melek daha mı çok melek olacak, daha mı güçlü olacak, daha mı hızlı uçacak yoksa…
Meleğe üçüncü kanadını vermek, literatür bağlamında açık şiir formunda mümkündür. Açık Şiir, tarz olarak özgürdür, belirli kalıpları takip zorunluluğu yoktur. Hiçbir kurala uymayabileceği gibi gelenekselden küçük unsurları da kullanabilir. Şimdi bu girişi az daha, az daha, az daha açıp, aralayarak yazının yönünü Açık Şiir Hareketi’ne getireceğim. Benim de katılımcısı olduğum Açık Şiir Hareketi, 2019 yılında, Erkut Tokman, Neslihan Yalman, Altay Ömer Erdoğan ve Erkan Karakiraz önderliğinde varlığını duyurdu. Açık Şiir; eylemselliği, var olan metnin eylemle sunulmasını değil de eylemden doğan şiire geçişi temel aldığını, bireysel olduğu kadar kollektif ve disiplinlerarası sanat dallarından en az biriyle etkileşimde olacağını kostüm ve obje kullanımını yadırgamayacağını, yenilikçi, eylemsel, performatif ve yaratıcı ve avangart bir tutumu benimsediğini, dahası estetik ve dilsel kaygıları önemsemekle birlikte sokak diline ve jargona kadar da dilin imkânlarını genişlettiğinde melek için aranan üçün kanat bulunmuştur dedim. Yazının başında sorduğum, ne olacak nasıl olacak sorularının yanıtlarınıysa hareket kendi eylemselliği ile veriyor. Modern olanda eşelenmek yerine çağdaş sanat anlayışını yakalıyor. Bu yargı cümlesi kendi doğalında elbette “nasıl” sorusunu doğuruyor. Bu soruyu Açık Şiir Hareketi’nin son iki performansı üzerinden açıklamayı doğru ve anlaşılır buluyorum.
“SANA İYİ GECELER, BANA GÜNAYDIN”: Zaman ve Ses teması üzerine gerçekleşen çalışma, farklı kıtalardan performans, şiir ve ses-şiir odağında gerçekleşiyor. Çalışmanın fikri ve tasarımı Erkan Karakiraz’a ait. Performans, Amerika’dan Fırat Erdim, Olivia Valentine, Sayward Schoonmaker ve Türkiye’den Erkut Tokman eşliğinde gerçekleşiyor. Video, “Onlar ne çalıyor öyle” diye sorabileceğiniz iki enstrüman sesi ile başlarken trafik lambalarına sekerek “ağaçtan inemeyen bir çocuğun onarımına”da bir dizeyle yuvarlanmanın olanağı… Kim bilir?! Kendine, içine ve dışarı bağır. Kim bilir! Performans katılımcılarının ürettiği ses ve görüntüler birleştirilerek oluşturulan altı dakikalık bu video-performans, “çıkışı” gösterdiğinde, “çıkış” sesinin maltepe otele gelen escort dinamiğinde performansın da sonuna gelmiş bulunuyorsunuz. İlk iki dakikasında yer alan eş zamanlı ses-şiir performansının üst üste bindirilmesinden oluşan çok sesliliğin, bende içinde bir dizi serbest dilin bulunduğu delikli bir kutuyu, “Armonika”yı, çağrıştırdığını da ekleyerek, söz etmek istediğim ikinci performansa geçiş yapacağım.
Tüm gerçekçiliğimle, cevap hakkını, üç ve belki daha fazlasının mümkün olacağına inanan meleklere tanıyorum.
_____
YAZIDA ADI GEÇEN VİDEOLAR
1) “Sana İyi Geceler, Bana Günaydın”: https://youtu.be/NES1IR9GiHA
2) “Xenon”: https://youtu.be/ytp3COe00w8
.
.
.