Cumhuriyetin 100 yılını nesnelerle okumak:
100 Sene 100 Nesne
ALFA Yayınları’nın 4500. kitabı olarak okuyucularla buluşan 100 Sene 100 Nesne Cumhuriyetin 100 yılının öykülerini 100 nesne üzerinden, birbirinden değerli yazarların araştırmaları ve yazıları ile ele alıyor.
Bediz Yılmaz ve Esin Gülsen tarafından derlenen 100 Sene 100 Nesne ismini ve içeriğini 2021 yılında başlayan ve Cumhuriyet’in 100 yıllık tarihini, Cumhuriyet öncesindeki dönüm noktalarını da ele alarak, 100 nesne ile alternatif bir şekilde anlatmayı hedefleyen dijital ansiklopedi projesinden alıyor. Bediz Yılmaz ve Esin Gülsen‘in proje yöneticileri olmakla birlikte kitabın genel editörlüğünde de imzaları bulunuyor.
Barış akademisyenlerinin büyük kısmını oluşturduğu yürütücü ekibi ve yazar kadrosuyla hayata geçen bu proje, İsveç Konsolosluğu ve EED (European Endowment for Democracy) desteğiyle, CDPR (Center for Democracy and Peace Research) ve Kültürhane tarafından yürütüldü.
Bir hayli uzun soluklu ve çokça emek gösterilen bir proje olarak sosyal medyada iki yıla yayılan bir sürecin ardından kitap olarak basılan 100 Sene 100 Nesne; gündelik hayata, tarihsel kişi ve olaylara, anlatılmayan öznel hikâyelere, edebiyat ve sinemaya ilişkin pek çok şey anlatıyor.
Kolektif birikim ve emeğin eseri
100 Kitap 100 Nesne, yürütücü ekibin emeğini değerli katkılarıyla zenginleştiren 100’ün üzerinde önemli yazarı bir araya getiriyor. Kitaba ve projeye katkı sağlayan yazarlar; akademi, basın veya yayıncılık alanındaki uzun süreli gözlemleri çerçevesinde, üzerine fikir ve deneyim sahibi oldukları nesneleri geniş bir perspektifle ele alıyor.
Arşivlik bir ansiklopedi
100 Sene 100 Nesne‘yi bir kitap olarak anlamlı kılan temel unsur, içeriğinin özgünlüğü ve projeye emek veren ekibin kolektif yapısı sayesinde ortaya çok yönlü, kapsamlı ve arşivlik bir eser çıkmış olması. Projeye ve kitaba konu olan nesnelerin kimi siyasi tarihimizde ve gündemimizde kimi ise popüler kültür tartışmalarımızda ve belleğimizde yer edinmiş olurken hepsinin bir kitapta buluşması yakın tarihi ilgi çekici bir konsept üzerinden okumaya yardımcı oluyor.
100 Sene 100 Nesne, projenin amacına ve yöntemine paralel olarak okurlara her makalede zengin görsel ve akademik dayanaklar sunuyor. Her bir nesne üzerinden farklı konulara, tartışmalara, araştırmalara ve belgelere kapı açan kitap, okurda yeni meraklar uyandırıyor ve heyecanlı bir okuma serüveni sunuyor.
Türkiye’nin yüz yıllık yakın tarihine ve bu tarihi oluşturan nesnelerin Cumhuriyet öncesi kırılma noktalarına yakından bakmak isteyen okurlara nitelikli kaynaklar sunan 100 Sene 100 Nesne, özenle seçilmiş arşiv materyallerinden kitaplara nadir rastlanan fotoğraflardan açık kaynak akademik metinlere kadar pek çok unsuru bir araya getiriyor.
100 Sene 100 Nesne: Cumhuriyete Nesnelerin Gözünden Bakmak
İnceleme – Araştırma
100 Sene 100 Nesne: Cumhuriyete Nesnelerin Gözünden Bakmak
Tür: İnceleme – Araştırma, Derleyenler: Bediz Yılmaz, Esin Gülsen
Editörler: Ali Ekber Doğan, Bermal Aydın, Esra Ergüzeloğlu, Eylem Çamuroğlu Çığ, Hakan Altun, Hakan Mertcan, Melehat Kutun, Mustafa Şener, Taylan Koç, Yasemin Karaca
Kapak Tasarımı: Adnan Elmasoğlu, Sayfa: 1216, Basım Tarihi: 21.03.2024