Sahte haberlerin ve “sahte gerçeklerin” dünyasında, gerçeğin peşine düşmekten daha anlamlı bir şey olmasa gerek. Felsefenin amacı da yaşamın büyük sorularını sormak ve bu sorulara yeni, akılcı, sistematik cevaplar bulmak değil midir? En klişe ifadeyle söyleyecek olursak, felsefe, dünyayı anlama ve yaşadığımız hayatı anlamlandırma yolunda bir rehberdir. Verili gerçeklikten, görünenden, dayatılandan sıyrılıp, kendimize dair bir yaşama biçimi oluşturmanın da anahtarıdır. Felsefi sorgulama, bir şeyi sadece bilmekle kalmayıp aynı zamanda “anlamak istemektir.” Felsefe eylemseldir; hani derler ya: “Felsefe yapmak!”. Peki ama “felsefe yapmaya” nereden ve nasıl başlayacağız?
Yine de bu kadim disiplin ilk bakışta biraz bunaltıcı gözükebiliyor insana. Ne de olsa felsefe uçsuz bucaksız bir sorgulama ve irfan dünyası; bilgeliğin ve bilginin arayışı. Hemen herkesin bildiği gibi “felsefe” sözcüğü, bilgelik sevgisi anlamına gelen, eski Yunanca philosophia sözcüğünden türemiştir. Felsefenin amacı büyük soruların yanıtını araştırmaktır. Ancak, felsefenin bahsi geçtiğinde belki de pek çok kişinin aklında beliren imge, upuzun sakallarını kaşırken cevaplanamaz sorulara kafa yoran profesörlerdir. Çoğu zaman ulvi, biraz da kasvetli ve ulaşılmaz bir disiplin olarak görülür. Oysa felsefe -yukarıda belirttiğimiz gibi- sadece bilgeliğin peşinde olmaktır; nitekim herkesin bildiği gibi Antik Yunan’da philosophia “bilgelik sevgisi” demektir.
Felsefeyle uğraşmak bize bilgisayarlarımızın başında pasif bir şekilde ekran kaydırarak sosyal medya paylaşımlarında gezinmenin ve yine pasifçe bilgi tüketiminde bulunmanın çözüm olmadığını öğretir. Bir Solukta Felsefe’yi bitirdiğiniz andan itibaren Metafizik’i Epistemoloji’den, Siyaset Felsefesi’ni Etik’ten ayırmak eskisi kadar zor gelmeyecek. Rasyonalizm ile Ampirizm arasındaki farkları ortaya koymak da öyle. Neticede Bir Solukta Felsefe, okuruna başlıca felsefe okullarına ve düşünürlerine dair temel bir kavrayış kazandırmayı ümit ediyor. Tabii meraklı okur buradan hareketle, ilgisini çeken konulara başka kaynaklar aracılığıyla da yoğunlaşabilir. Elimizdeki kitap, her yaştan okur için bir başlangıç niteliğinde. İyi okumalar.