Başına silah dayamış bir kadın. Bize nasıl yalnız hissettiğinden, nasıl yalnız hissettirildiğinden bahsediyor. Neden ölmek istediğinden ve bu aşamaya nasıl getirildiğinden. Ailesinin duyarsızlığından, eşinin bencilliğinden bahsediyor bizlere. Çocuğunun geleceğine dair korkularını hissetmeye çalışıyoruz onunla birlikte. Sahnedeki cansız mankenlerin duyarsızlığı da cabası. Bir yandan onun hikayesini anlamaya çalışırken bir yandan da onun ölüme nasıl adım adım gittiğine de şahitlik ediyoruz.
Tiyatro Baht tarafından sahnelenen Bir Kadını Öldürmek adlı oyunda, Sevim Erdoğan, Gürcan Yavuz, Şenay Aksoy, Ali Yıldırım, Emre Avşar, Dilara Yiğit, Başak Özel rol alıyor. 18 Ekim Cuma günü Profilo Gösteri Merkezi’nde prömiyer yapan oyun, önümüzdeki aylarda da seyircisiyle buluşmaya devam edecek.
Bence Sevim Erdoğan, oyunu sırtlayıp götüren en önemli isimlerden biri olmuş. Duyarsız ve bencil eş olarak izlediğimiz Gürcan Yavuz ile aralarındaki uyum ise oldukça başarılıydı. Sahnedeki cansız mankenler de tüm bu yaşananlara seyirci kalan ve hep kınamasından korktuğumuz “elalem” rolünü üstlenmiş.
Kadınlara yönelik şiddetin eğitimsizlikten, alkol ve uyuşturucu gibi bağımlılıklardan ya da çeşitli ruh hastalıklarından kaynaklandığı söylense de şiddet uygulayanlar üzerinde yapılan araştırmalar, durumun böyle olmadığını göstermekte; her eğitim düzeyinden, her toplumsal kesimden erkek, kadınlara karşı şiddet uygulayabilmektedir. Bu davranış kadını denetleme arzusundan ve kadınların “ikincil cinsiyet” olduklarına duyulan inançtan kaynaklanır. Yani çoğu erkek, sadece kadınların “dövülebilir” olduğu bilgisi nedeniyle şiddet uygular. Bu nedenle kadın erkek eşitliğinin sağlanması, şiddetin ortadan kaldırılması, en azından azaltılması ulaşılması gereken en önemli hedeflerden biri olmalı.
Kadına yönelik şiddet, günümüzde en yaygın olarak görülen insan hakkı ihlali. Bu şiddet, fiziksel olabildiği gibi psikolojik; ekonomik ve cinsel şiddet olarak da görülebiliyor. Genellikle şiddet türünün biri görüldüğünde diğerleri de kaçınılmaz bir son olarak yaşanıyor. 20. yüzyılın son çeyreğine gelinceye kadar kadınlara yönelik ev içi şiddet, şiddet olarak bile tanımlanmamış, bu sorun kamusal bir sorun olarak bile görülmemişti. Günümüzde hala böyle düşünen insanlar olsa da ben bu sorunlar konuşulduğu ve çözüm yolları tartışıldığı sürece bu tarz düşünen insanların da azalacağı kanaatindeyim. En azından öyle umut ediyorum. Tiyatronun iyileştirici gücünün, kadına yönelik şiddettin çözümü konusunda da umut verici gelişmelere yol açacağına inancım tam. Bu bağlamda Bir Kadını Öldürmek oyununu, izlemenizi kesinlikle tavsiye ederim.
Aslında Bir Kadını Öldürmek oyunu, yazarı Gönül Kıvılcım’ın bir kadını anlattığı ilk eseri değil. Can Yeleği oyununda anlatılan mültecilerin yaşadığı sorunları da yine bir kadının gözünden bizlere anlatmıştı.
Son olarak Bir Kadını Öldürmek oyununu izledikten sonra, Nihat Alpteki’nin yönettiği başka oyunları da izlemek isterseniz İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nda oynanan Geç Kalanlar ve Can Yeleği oyunları sizleri bekliyor olacak.
İyi seyirler dilerim.
Yazan: Gönül Kıvılcım
Yöneten: Nihat Alpteki
Oyuncular: Sevim Erdoğan, Gürcan Yavuz, Şenay Aksoy, Ali Yıldırım, Emre Avşar, Dilara Yiğit, Başak Özel
Yönetmen Yardımcısı: Ümit Müjdeci
Yapım Sorumlusu: Aziz Çoban
Işık Tasarım: Atakan Talaş
Sanat Yönetmeni: Salih Ertürk
Afiş Tasarım: Özkan Ertürk