Ercan y Yılmaz’ın hazırladığı Eve Doğru Bir Bakış, Acı Harita öykü seçkisinin ilk kitabı. On üç yazar, on üç farklı yerden bambaşka hikâyeler anlatıyor bize. Bu seçki, isimleri ve yaptıklarıyla aramızda yaşayanlara bir saygı duruşu.
Seçkiye öyküsüyle katkı sunan değerli yazarlarımız Abdullah Ataşçı, Adnan Gerger, Çağla Çinili, Derya Sönmez, Gökhan Bakar, Halil İbrahim Özbay, Havva Yılmaz, Hülya Yalçın, Kadir Işık, Mustafa Özgür Çakır, Sedat Demir, Seyhan Aslan Hanotte, Zeynep Gülçin’e ve Acı Harita’yı öyküleme konusunda duygularıma, heyecanıma ortak olan İthaki Yayınları ailesine teşekkür ederim.
Eve Doğru Bir Bakış
Yaşatamadıklarımızın isimleri; kargo kutularımızın, mektuplarımızın, faturalarımızın üzerine yazılıyor. Eşimizle, dostumuzla, çocuklarımızla yürüdüğümüz, eğlendiğimiz; kızgınlıklarımıza, kırgınlıklarımıza, kavgalarımıza, kahkahalarımıza, aşklarımıza tanık olan mekânlarda isimleriyle yaşayan insanlarımızı bir kez de bütünlüklü hatırlamak ve hatırlatmak için bu haritayı öyküleştirdik.
Bir mekâna isim vermenin birçok nedeni vardır. O tabelalara denk gelince bazen hürmetle hatıralarını yâd ederiz bazen hicap duyarız yaşatamadığımız için ve elbette tabelayı hesaplaşmak olarak da görürüz. Bazen resmî daireler değil de halk isimlendirir bu noktaları. Tabelada ne yazarsa yazsın, halkın dilinde acının haritasına işlidir o nokta. Hrant Dink’in vurulduğu, Mehmet Sincar’ın pusuya düşürüldüğü, Emani El Rahmun’un katledildiği, Nuh Köklü’nün öldürüldüğü yerdir o noktanın ismi.
Eve Doğru Bir Bakış’la başladık Acı Harita’yı öyküleştirmeye. Acı Harita‘da öyküler yaşanmaya devam edecek ve biz de o mekânlara isim olan insanlarımızı hatırlamaya/hatırlatmaya devam edeceğiz.