Mustafa bir yandan açık rüya deneyimine kafa yorarken, bir yandan gideceği zamanın İstanbul’una dair detaylarla uğraşıyor: 1800’lü yılların İstanbul’una döndüğünde ne giyecek, nasıl konuşacak, barınma ve ulaşım meselesini nasıl halledecek? Bir yakadan diğerine geçmek öyle kolay değil, kayığa verecek parayı nereden bulacak?
Kahramanımızın külhanda odun taşıyarak başladığı macera, Nizam-ı Cedit askerleri için çalışan bir casus, hamamın hesap defterlerini tutan muhasebeci, yeniçeri eskisi Bekir Usta’nın baskısıyla bu sefer onlar için Nizam-ı Cedit ordusundan bilgi toplayan karşı casusluk gibi vazifelerle lezzetlenerek devam ediyor. Bu arada yeniçerilerin ayaklanmaya yavaş yavaş hazırlandığı vakitte eline bir şekilde geçen yüklü altınları da İstanbul’un bir köşesine gömmeyi de ihmal etmiyor, amacı kendi zamanına geri döndüğünde bunları yerinden çıkarmak.
1800’lere döndü, şimdi kuru kuru tarih anlatılıyordur diye düşünülmesin. İngilizce konuşabilen, tarih bilen, muhasebe bilgisi hiç fena olmayan Mustafa, 1800’ler İstanbul’unda yaşarken hem dönemin yapılarını, insanlarını, hayatını gözümüzde canlandıracak detayları, hem de içine düştüğü ve okurken kahkaha patlatmadan duramayacağınız durumları renkli bir biçimde aktarıyor. Ayrıca içeriğe yine yazar Ahmet Turan Köksal’ın harika çizimleri, krokileri ve zaman zaman haritaları da eşlik ediyor.
Ahmet Turan Köksal’ın romanda benimsediği kurgu ve anlatım biçimi günümüzün modern edebiyat okurunun seveceği ve keyifle okuyacağı nitelikte… Kitapta ünlü yabancı dizilere, fantastik filmlere sıkça yapılan göndermeler, eğlenceli-açıklayıcı dipnotlar ve kitabın kahramanı Mustafa’nın yer yer kullandığı dozunda argo dikkat çekiyor.
Peki kitaba ismini veren USTURA’nın sırrı nedir? İşte orası bu eğlenceli yolculuğun en önemli durağı.
Bir parça okurun keşfetmesi gerekli…
Yazar Hakkında:
Ahmet Turan Köksal
İnternet Sizden Korksun ve Kim Korkar İnternet’ten isimli iki kitap yazmış, sonra da SketchUp kitabı… Ustura isimli bu kitabın ilk iki cildinden sonra Tuhafiyedeki Hafiye isimli bir romanı daha var. Bilakis isimli Bir Zamanlar Anadolu’da filminin Muhtar sahnesini irdelediği ve ücretsiz sunulan bir e-kitabı yayınlanmıştır. Yine hep kitap’tan kızıyla beraber çevirdiği Mimarlığın Kısa Öyküsü isimli bir yayını bulunmaktadır.
Gazeteler elektronik yayıncılığa geçmeden önce 10-15 günde bir ulusal gazetelere mimari konulu yazılar yazmıştır. Camiler için www.camigor.com ve merdivenler için www.merdivengor.com isimli sitelerin sahibi ve 9 yıldır her ikisi de faal vaziyettedir. www.atkoksal.com adresinde ise blog yazıları vardır. Arkitera ve K24’e yazılar yazar. Sinema filmi, bazı dizi filmler, saat, kitap, defter ve kalem sever. Tabii güzel yazı da… Eh bunları sergilediği bir de YouTube kanalı olması gerek. Ayrıca ATK Kafası adını verdiği güncel felsefe konuştuğu bir Podcast kanalını dinleyenler de bulunur.
Güzeller güzeli iki kızı ve eşiyle Fenerbahçe’de, Kalamış Koyu’nda 60 yıllık bir apartmanda yaşarken, “İstanbul’u sevmezse gönül aşkı ne anlar” diskurunu test etmek için şu anda ailesiyle birlikte San Fransisko’da, Silikon Vadisi’nde genelde startup ve bilişim firmalarına tasarımlar yapan bir firmanın sahibi olarak yaşamını sürdürüyor. Yeniden İstanbul’a kavuşmak umuduyla…
www.ayasofya.com