STÜDYO KOKUSU
Ben radyo çocuğuyum. Benim çocukluğumda radyodan başka kitle iletişim aracı yoktu. Radyo evimizin başköşesinde, üstünde dantel örtüsüyle her zaman gözlerimin önünde…Bütün aile bireyleri radyonun etrafına doluşur “Mikrofonda Tiyatro” dinlerdik, heyecanla. Yaşı ellinin üzerindeki her çocuk, benim gibi bu insanlar buraya nasıl girdiler diye bakmak için radyoyu bozmuşlardır. Lambalı radyolar… Açarsın, beklersin sesin gelmesini. Önce biraz cızırtı, sonrasında müzik sesi gelmeye başlar. Uzun dalga, kısa dalga… Şimdi öyle mi? Radyo alıcıları artık her yerde; telefonlarımızda, tabletlerde, bilgisayarımızda, saatlerimizde, arabalarda…
2010 yılında “Gecenin İçinden” programının yapımcısıydım. Programın bir bölümünü deneyimli yayıncılara ayırmaya karar verdim ve önerime yazdım. Kabul edildi ve bu bölümün ismine “Radyodaki Günlerim” dedim..Bu programda yaklaşık 180 radyo yayıncısını konuk etmişim.
İstedim ki bu sohbetlerde anlatılanlar uçup gitmesin. Bu güzellikleri bir kitap haline getireyim, dinleyemeyenlere ve yayıncılara dilimizin döndüğünce birer kaynak olsun.Konuşulanları olabildiğince aktarmaya çalıştım. Tüm konuklarımla fotoğraf çektirmeye özen gösterdim. Bunlar önemli belgelerdir diye düşündüm, yani anlayacağınız metinleri fotograflarla süsledim. Kendi düşüncelerimi, küçük anıları da ekledim kitaba.
Radyoyu anlatmaya çalıştım. Radyo yayıncılığının ne kadar zor, ama bir o kadar keyifli olduğunu vurgulamak istedim.Beş dakika dinleyip geçtiğimiz programların yapımı için haftalarca çalışıldığını iletmek istedim.
Sohbetler belgesel tadında gerçekleştiği için belki de bu kitap, radyo yayıncılığının dünü ve bugününü karşılaştırma fırsatı sunacak okuyuculara.
Umarım güzel ve yararlı olmuştur.
Görev aldığım bütün programlar benim için özeldi. Aslında prodüktör olmak benim için çok özeldi. Şöyle de diyebilirim: TRT radyoları bir okul, ben artık mezun oldum.
Ben mesleğimi ve radyoyu çok sevdim…
Haluk Gürkan Arığ / Emekli Prodüktör