İstanbul’un olduğu kadar Türkiye’nin de uluslararası nitelikte en köklü edebiyat festivali olan Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali 18-22 Şubat 2020 günleri arasında yapılacak.
Onursal Başkanlığı’nı, kuruluşundan beri Doğan Hızlan’ın üstlendiği festival bu yıl 12. düzenleniş yılına ermiş olacak. Festival’e bu yıl, 10’u yurtdışından, 10’u da Türkiye’den olmak üzere toplam 20 şair ve yazar katılıyor.
Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali bu yıl iki temaya dikkat çekiyor.
Birincisi, bir sergi ile görsel olarak da edebiyatseverlere hitap edecek olan Divan Şiir geleneğimiz. Bu kapsamda Divan edebiyatımızdan İskender Pala’nın seçtiği 40 beyit üzerine Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerinin çalışmalarından oluşan illustrasyon ve grafik eserleri sergisi düzenlenecek. 18 Şubat Salı günü saat 19:00’da festivalin açılış seremonisinin de yapılacağı Tophane-i Amire’de açılacak olan sergi festival günleri boyunca ziyaretçilere açık olacak. Divan Edebiyatı teması 20 Şubat Perşembe günü saat 15:00’de Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi’nde gerçekleştirilecek “Son Dönem Türk Şiiri’nde Divan Edebiyatı Yakınlaşmaları” başlıklı bir panel ile de işlenecek.
Festivalde ikinci tema olarak “Şehir ve Edebiyat” konusu seçilmiş. Yine bu başlık altında 19 Şubat Perşembe günü saat 14:00’de İstanbul Ticaret Odası (İTO) konferans salonunda yerli ve yabancı konuşmacıların söz alacağı bir konferans düzenlenecektir.
XII. Uluslararası İstanbul Şiir ve Edebiyat Festivali programında, Pera Palas/Beyoğlu, Mimar Sinan Üniversitesi/Fındıklı ve İstanbul Goethe Institut/Beyoğlu salonlarında müzik dinletisi eşliğinde davetli yerli ve yabancı şairlerin katılımıyla gerçekleştirilecek “şiir akşamları” yer alıyor. Festivalin özel etkinliği olan “Şiir Hatları Vapuru”, son gün olan 22 Şubat Cumartesi saat: 12:00’de Eminönü’nden hareket edecek ve son etkinlik olan “Boğaz Şiir Okuması” Beykoz Belediyesi/nin desteği ve işbirliğiyle Beykoz’daki Mehmet Akif Ersoy Şiir Evi’nde gerçekleştirilecektir.
Tüm etkinliklere katılım ücretsizdir.
Programla ilgili detaylı bilgi için:
18 Şubat Salı
19:00 Açılış Töreni
Divan Edebiyatı’ndan Beyitler Sergisi
Video gösterimi
Konuşmacılar: Kültür Bakanlığı, Doğan Hızlan, İskender Pala, Handan İnci, Adnan Özer
Şiir Okuması
Marianne Larsen, Azita Ghahreman, Najwan Darvish, Ömer Erdem, Paul Henri Campbell, Yaprak Öz
Konser: Türk Müziği Konseri Bilen Işıktaş (Ud) Nağme Yarkın (İstanbul Kemençesi), Serkan Halili (Kanun), Volkan Ertem (Viyolonsel) Tophane-i Amire/Tophane
19 Şubat Çarşamba
14:00 Konferans Şehir ve Edebiyat Konuşmacılar İTO adına; İsrafil Kuralay, Beşir Ayvazoğlu, Adnan Özer, Oktay Taftalı, Paul Henri Campbell, Ömer Erdem
Moderatör: Bâki Ayhan T.
İTO Salonu Eminönü
19:30 Şiir Okuması Beyoğlu Şiir Akşamı
Teresa Pascual, Azita Ghahreman, Cevdet Karal, Ahmad Zakaria Bâki Ayhan T., Yanuva Leon, Cenk Gündoğdu, Serkan Türk, Şafak Çelik, Csilla Nagy Hajnal
Pera Palas/Beyoğlu
20 Şubat Perşembe
15:00 Edebiyat Akademisi Panel
Son Dönem Türk Şiiri’nde Divan Edebiyatı Yakınlaşmaları
Konuşmacılar: Bâki Ayhan T., Alphan Akgül, Atakan Yavuz
Moderatör: Adnan Özer
Ahmet Hamdi Tanpınar Müze Kütüphanesi / Gülhane Parkı
19:00 Şiir Okuması
Teresa Pascual
Najwan Darvish Danyball
Reyes Umbria
Ömer Erdem
Alphan Akgül
Cenk Gündoğdu
Csilla Nagy Hajnal
Sevgi Vural
Atakan Yavuz
Mimar Sinan Üniversitesi Avlusu/Fındıklı
21 Şubat Cuma
18:30 Şiir Okuması
Marianne Larsen
Yaprak Öz
Paul Henri Campbell
Sevgi Vural
Csilla Nagy Hajnal
Serkan Türk
Moderasyon: Musa Yüzgüleç
Okuyucu: Bükem Uğur
Goethe Instutute/Beyoğlu
22 Şubat Cumartesi
12:00 Şiir Hatları Vapuru Kapanış
13:30 Şiir Okuması
Ahmad Zakaria
Marianne Larsen
Teresa Pascual
Azita Ghahreman
Najwan Darvish
Paul Henri Campbell
Sevgi Vural
Danyball Reyes Umbria
Yanuva Leon
Serkan Türk
Cevdet Karal
Csilla Nagy Hajnal
Alphan Akgül
Atakan Yavuz
Şafak Çelik
Moderasyon ve Okuma:
Şahin Sancak – Bükem Uğur
Mehmet Akif Ersoy Şiir Evi/Beykoz