Klaros’un yeni sayısı bu kez yeryüzü laneti olan ‘Faşizan Bir Eğilim Olarak Yok Saymak’ dosyasıyla okurlarına merhaba diyor.
E. Bülent Yardımcı yok saymayı ve yok sayılmayı “Yok Sayılmanın Dayanılmaz Halleri”yle açıklıyor.
Ahmet İlhan, yok saymayı ‘Sanatın Kör Noktasında Kalmak’ başlığıyla yazdığı metinde sanatta yok sayma üzerinde duruyor.
Işıl Ezgi Çelik ölüm ve dirimi var saymak ve yok olmak bağlamı üzerinden ‘Vardan Yok Yoktan Var Sayılmak’ başlığıyla değerlendiriyor. “Çünkü” diyor Çelik, “Çünkü faşizmi seçen hep haklıdır. Her şeyi satmanın insanüstü, haliyle de tarih ve anlam üstü bir gücü vardır.”
Yusuf Alper, “Yok Sayılmanın Pisikodinamiği” başlıklı yazısıyla ‘Son iki yüzyıldır bu toplum herkesin ortaklaştığı aydın, entelektüel, toplumun önder veya yol gösteren olarak değerlendirdiği kişiler çıkaramamıştır” yargısına varıyor. Alper bilinci sayrılıklarla yok saymayı içeren bir metinle okur karşısında.
Sırrı Süreyya Önder, öykümsü “Babil Kulesinde Değilsiniz Beyler” metniyle uyarıyor: “Dil, iletişim kurmanın en etkili araçlarından birisidir. Dilsiz kaldığınız yerlerde yalnız kalırsınız çoğunlukla.”
Suat Hayri Küçük ‘Cesaret Gülmek İster’le diz çökmenin ve çökertilmenin gerekçeleri üzerinde duruyor: “Estetize edilmiş vahşet, aklı yozlaştıran iktidar ilişkileri ve toplumu çözen saldırganlık; tüm bunların iğdiş ettiği bireyin köpüren egosu, bayraklaşan cehaleti ve yok saymanın kefaretiyle diz çöker insan.”
Hülya Soyşekerci ‘Yoksayılma Sürecinde Yazarlar’ başlığıyla yazınımdaki yok sayılmayı “Maddenin Sakımı ya da Lavoisier Kanunu” bağlamında açıklıyor.
Mesut Kara objektifini ‘Sinemada Yoksayma’ya başlığıyla sinemaya çeviriyor.
Halit Payza, yok sayma ve yok sayılma biçimleri olarak faşizmin ontolojik ve analojik kökenlerini ideolojik paradigmalarını ‘Yok Sayma Biçimi Olarak Yeni Faşizm’ başlıklı metniyle ‘Mutlak Devlet’, ‘Mutlak İktidar’ın içi boşaltılmış gölgeleri üzerinde işliyor. Faşizmin varlıkbilimsel kökenleri üzerinden yok sayılmayı ve yok sayılanın da yok sayılması gerekliliği üzerinde duruyor.
‘Faşizan Bir Eğilim Olarak Yok Saymak’ teması üzerinde Klaros dergide şiirleri ve yorumlarıyla yer alan diğer şair ve yazarlar, tema bütünlüğü üzerinden zengin içerikleriyle farklı yok olma, yok sayılma biçimlerini işaret ediyorlar.
Klaros’un bu sayısında ayrıca ‘Faşizan Bir Eğilim Olarak Yok Saymak’ teması üzerine Melike Şenyüksel ‘Yasağa Çıkma Sokağı’, Hicran Aslan ‘Barbi Kurtuluş Örgütü/Siber Asiye Nasıl Kurtulur’, Ferhad Gülsün ‘Duyarın Duyulmayan Duyarsızlığı’, Nalan Çelik ‘Sırat Köprüsünün Altında’, Kıvanç Nalça ‘Çağrı Topsöken, İsa Atakları ya da Çağrı’ya Göre İncel’, Çayan Okuduci ‘Lozan, Türk Edebiyatı ve Faşizmin Kodları’, Korkut Akın ‘Gönlüne Devet Olma’, Duran Aydın ‘Faşizan Bir Eğilim Olarak Yok Saymak’, Taylan Onur ‘Anarşist Bir Poetica Olarak Katerina Gogou Portresi’, Mehmet Utku Şentürk ‘Medyanın Kronik Hastalıkları: Yok Sayma, Ayrımcılık, Ötekileştirme ve Nefret Dili’ yazılarıyla katkıda bulunuyorlar.
Osman Tuğlu ‘Emili Dickinson’un ‘Köpeğimi Alıp Evdenr Çıktım” çevirisi, Hayrettin Geçkin ‘Bize Dair’, Barış Yıldırım ‘Göçebe’, Cihan Oğuz ’34 CO 1963 Plakalı Aracın Karıştığı Kaza’, Çağrı Topsöken ‘Götün Teki Olurum Sustuğun Yerde’, Hasan Çelikkol ‘Vaktiyle Uyku Halinde Yoktum’, Bayram Balcı ‘Kim Olduğumuzu Kendimizden Biliriz’, M. İnan Filiz ‘Buhara’ya Nasıl Gidilir İçin Google Mapsler’, Kadir Tepe ‘Methlab’, Ahmet Günbaş Kapgöç’, Kıvanç Nalça ‘Yüz yerine’, Memozan ‘Demirbaş Battaniye’, Levent Karataş ‘Yumru’, Emin Kaya ‘Karşı Mit’, Oğuzhan Kayacan ‘Fusus’ül Hikem’i Ararken Kentlerde Ne Yaşandı’, Metin Fındıkçı ‘Bir Dönüş Şöleni’, Rahmi Emeç ‘Huzursuzluğu Örgütlüyorlar’, Günsu Özkarar ‘Bizden Olmayana Geçit Yok’, A. Levent Alpüren ‘Cüz 5’ şiirleriyle dergiye katkı verenlerden…
Ayrıca derginin ikinci dosya konusu olarak ‘A.Galip’ dosyasıyla şairin şiir poetikası üzerine yazılarla farklı bir uzama yöneliyor. Bu dosyaya ‘Cemal Atay Genç ‘Aşık Oluş Halleri’, Yusuf Alper ‘Pisikodinamik Açıdan A. Galip ve Şiiri’, Ali Rıza Kars ‘Müteakip Aşklar: Şiirle Örülü Derviş Hırkası’, Kamber Atabay ‘Herkesin Yarsı Ayrı Kanıyor, Herkesin Ağrısı Kendine Özgü’, Hakan Unutmaz ‘Kallıope Matematiği’, Ahmet Demir ‘Şeyh Galip’ten A Galip’e Modernizmden Postmodernizme Türk Şiirinin Dönüm Noktaları’ yazı ve şiirleriyle görünüyorlar.
Editörün Seçtikleri bölümünde, editörce görülmeye değen bulunan kitap kapakları ve arka kapak yazıları yer alıyor.
Farklı görüşlerin metinleriyle yer aldığı Klaros dergi, bağımsız dergicilik yapmanın örneğini de vermiş oluyor.