Lacivert Öykü ve Şiir Dergisi’nin 96. sayısı çıktı. Dergi bu sayısını şu şekilde duyurdu:
“Merhaba,
İçinden geçtiğimiz zor günlerde, zaten var olan yaşamsal sorunlarımıza eklenen pandemi ve onunla birlikte artan ekonomik, sosyal, psikolojik güçlüklerle uğraşmaya devam etmekteyiz. Ama biliyoruz ki, insanlık bu salgının da üstesinden gelecek. Yüzyıllar boyunca acı çektiği veba, çiçek, verem, kolera gibi hastalıklarla sonunda baş edebildiği gibi, Covit-19’u da bir şekilde yenmeyi başaracak. Başaracak, ama gerekli dersleri çıkarabilecek mi? “Yaşam insan için değil, insan yaşam için” demeyi öğrenebilecek mi? Bu konuda umutlu olmayı arzu ediyoruz.
İçinde olduğumuz ve “post-truth çağı” olarak isimlendirilen zaman diliminde, dünyanın hemen her yerinde olağan görülen yeni davranış biçimleri, politikalar yaygınlaşmakta. Doğru olarak kabul edilenin gerçeklikle bağının kopartılması, anlama ve bilmenin yerini itaat etme ve kabullenmenin alması, sıradanın, vasatın, kötülüğün normalleşmesi, algı yönetimleri oluşturulması olarak özetleyeceğimiz bu davranış biçimleri, hakikatin kaybolması ve yok sayılmasına yol açıyor maalesef.
Gerçek ve doğruyla ilgili referans noktalarımızı kaybettiğimizde, bize yol gösterecek olan kutup yıldızının bilim olacağına inanıyoruz. Bizler günlük çekişmeler içinde izleyemesek de, bilimde matematiksel modellemelerle desteklenen yepyeni yöntemler, yaklaşımlar gelişmekte. Bilgi işleyen her şeyin sonunda zekâ üreteceğinin keşfiyle ilerleyen yapay zekâ çalışmaları, gen mühendisliğindeki devrimler, insana yeni ufuklar açmakta. Yüzyıllar öncesinden bugüne bilgi verilerini nesiller boyu aktararak ve işleyerek gelen bilim insanlarının günümüzde vardığı nokta, her şeyin yanındakiyle anlamlı olmasının da bir matematiğinin olması. Yan yana durmanın önemini vurguluyor; uygarlığın, zekâ ve çalışkanlık kadar iyilik ve yaratıcılıkla ilerleyebileceğini öne sürüyor bilim insanları. “Orman yaprak için değil, yaprak orman için” demek bir bakıma.
İyilikle donanmış, bilmekten ve anlamaktan mutluluk duyan insan ve toplum, uygarlığın geleceği için en büyük umut kaynağı olacak, buna inanıyoruz.
Bu sayımıza gelecek olursak… Pandemi şartlarından olağanüstü etkilenen dergimiz, bir sayı daha çıkartabilmiş olmanın buruk sevincini yaşıyor. Sürekli değişen ekonomik koşullar nedeniyle geleceği öngörememek, bunda en büyük etken. Yeni sayılarda okuyucularımızla buluşabilmek en büyük dileğimiz, gücümüz yettiğince…
Bu sayımızda, psikolog, çocuk ihmal ve istismarı, eleştirel düşünce, toplumsal cinsiyet eşitliği, ayrımcılık ve travma konularında çalışmaları olan, film okuma atölyeleri yöneten Sayın Şükran Çamaşırcı ile bir söyleşimiz var. Şükran Hanım’ın söyleşisini beğenerek okuyacağınızı düşünüyoruz.
Dosyamızda; uzun zamandır ele almayı düşündüğümüz Bildungsroman konusunu incelemeye çalıştık. Bildungsroman, dilimize Oluşum Romanı olarak çevrilen, Almanca olmasına karşın dünya edebiyatında yerleşmiş, evrensel bir kavram. Umarız beğenerek okursunuz.
Edebiyat Tarihimizden bölümümüzde, genç yaşta kaybettiğimiz şair Muzaffer Tayyip Uslu yer alıyor.
Eskilerden bölümümüz için Mizyal Çakmak; Türk Dili Dergisi’nin 1972 yılı sonunda yaptığı bir soruşturmayı sayfalarımıza taşıdı.
Sizler için özenle seçtiğimiz öykü, şiir, deneme, inceleme ve tanıtı yazılarını beğeneceğinizi umuyoruz.
Keyifli okumalar. ”
İÇİNDEKİLER
SÖYLEŞİ / “Şükran Çamaşırcı” / Fulya Bayraktar 3
Arzu Demir / Deneme / Gamlı Hazan 12
Maryam Amarloo / Çeviri-Öykü / “Olmak ya da olmamak” 14
İdris Erdoğdu / Öykü / Kaza 18
Ebru Özeke Tökmeci / Öykü / Bir Yaz Günü 21
Hıdır Berkay Uğur / Öykü / Maviliğin Yitip Gittiği 24
EDEBİYAT TARİHİMİZDEN / “Muzaffer Tayyip Uslu”/ İbrahim Tığ 28
Mehmet Utku Şentürk / Deneme / Bir Manipülasyon Aracı; Medya ve Popüler Kültür 40
DOSYA / “Bildungsroman” 43
Canan Sevinç • D. Çiğdem Ünal • Evşen Çerkeşli • İrem Ceren Doğan • Nihan Soyöz
İlyaz Bingül • Zeliha Duran • Bayram Sarı • Yusuf Ziyaettin Turan
ESKİLERDEN / Türk Dili Dergisi / Ne Okudular? / Hazırlayan: Mizyâl Çakmak 83
Güngör Ağrıdağ Mungan / Öykü / Karakuşlar 86
Samet Eray Karakaş / Öykü / Oyun 89
Yeliz Baloğlu / Öykü / Yağmur Kafası 92
Hakan Sarıpolat / Öykü / Müdürün Rüyası 96
Aynur Uluç / Deneme / günahın hazlı ahı 98
Emine Ebru / Anlatı / Zamanın ötesinde bir kadın (Norma Jeane) 107
Bedriye Korkankorkmaz / Tanıtı / Kuşaklar Arası Çatışmanın romanı: Gamzeda 110
Paylaşmak İstediklerimiz / Derleme 112
ŞİİR
Nihat Ziyalan 31 • Sertaç Çıralı 32 • Fatih Akça 33
Yunus Karakoyun 34 • Elif Burcu Özkan 35 • Taha Eraslan 36 • Mete Ercis 37
Sahra Uzun 100 • Gönül Tokayeva 102 • Cem Ateş Yıldırım 103
Rohat Yıldız 104 • Yonca Yaşar 105 • David Mellor 106
Kapak / Firuz Kutal
Kapak Sözü / Adalet Ağaoğlu