Orlando Poetry Art’ın “16” adlı serisi dikkat çekiyor!
Şiir, bir hususiyetler bütünüdür. Onun ayrıksı gözüken parçaları, en lüzumsuz ayrıntıları dahi aslında pek tabii lüzumludur. Belki okur, bu lüzumun ayırdına varmakta, onu talep edebilme kabiliyetine sahip olmakta pek başarı gösteremeyebilir fakat şairin muhatabı okur değil, örnek okurdur. Kimdir bu örnek okur, derseniz, evvela şairin kendisidir. Çünkü şair, herkesten ziyade kendi okumak isteğini yazma gayreti gösterendir. Ancak “yazmak”la bitip tükenmez şiirin işi. Yazmak yalnızca, şairin zihnindeki şiirin tükenişi, kâğıda geçişidir. İşte biz -belki ziyadesiyle eksantrik bulacaksınız ama- bu kâğıdın peşindeyiz.
16, bir şiir kitabının bütünlüğünü sağlayan hemen hemen tüm unsurların “estetik” bir eleştirisidir. Estetik bir eleştirisidir çünkü bir şiir kitabının estetik olmaktan başka alternatifi yoktur. Bir şiir kitabı ya estetiktir ya da basılı materyaldir. Peki bu estetik gayenin unsurları nelerdir? Aslında bu, örnek okurun -yani evvela şairin- okuduğu -yani yazmakla mükellef olduğu- eserde görmek istediği her şeyle sonsuzlaştırılabilir. Ama sonsuzluk evrenin meziyeti olduğuna ve bizim de sonsuzluğu sağlıklı bir biçimde algılayamayacağımıza göre bunları; kapak tasarımı, şiir dizilimi, ad seçilimi, kitap boyutu, sayfa sayısı, cilt şekli, baskı adedi vs. ile çoğaltılıp azaltabiliriz.
Serimize adını veren de işte bu saydığımız unsurlardan birisi, kitabın hacmini teşkil eden sayfa sayısı. Roman-vari şiir kitaplarına bir alternatif sunmak ve eski zaman şairlerinin minimal eserleriyle klasik bir bağ kurmak maksadıyla on altı sayfalı, tel zımbalı, sınırlı nüshalı, numaralı, cep boylarında, sade tasarımlı yani her hâliyle minimalizmi temsil eden şiir kitapları basmaya karar verdik. İlk kitabı basana kadar aklımızda bir seri fikri yoktu, fakat sonra “neden bu on altılı’yı, on altı şairle buluşturup ortaya bir 16 çıkarmayalım” dedik ve neticede, birbirinden cömert on altı şairin 16 dosyasını sizlere tanıtmanın sevincini yaşıyoruz. Bu dosyalar -bir içerik, bir biçem hesabı gütmeksizin- bir şiir kitabının olağan estetik tavrının somut ibareleridir. Temennimiz, milatlarından sonraki şiir matbuatına örnek olabilmeleridir.
ENİS BATUR – KEŞİŞ DAĞI
GÜLSELİ İNAL – FRAGON
SELAHATTİN YOLGİDEN – BACH’IN ŞEMSİYESİ
GÖKÇENUR Ç. – DÜN GECE KİMLER SEVİŞTİYSE
DİDEM GÜLÇİN ERDEM – FARKLI KAYDET
PELİN BATU – TENEBRİS
UYGAR ASAN – LENTO
MURAT ÜSTÜBAL – VAHNAME
ANİTA SEZGENER – POLYESTER
GÜLTEKİN EMRE – GECİKMİŞ GELECEK
BETÜL TARIMAN – AYRINTILAR KRALİÇESİ
HAYDAR ERGÜLEN – DEMELER
BETÜL DÜNDER – ERCİYAS
GONCA ÖZMEN – TANTE ROSA VE ÖLÜMCÜL ŞEYLER
NUR ALAN – BODIFOLD