Postmodern fantezi türünün unutulmayacak örneklerinden biri
Başka Zaman Kütüphaneleri
Zoran Zivkoviç’in kaleme aldığı “Başka Zaman Kütüphaneleri”, Ketebe etiketiyle raflardaki yerini aldı. 1948 yılında Belgrad’da doğan Zivkoviç, edebiyat eğitimini tamamladıktan sonra lisans ve doktora yaptı. Kurmaca yazarlığının yanı sıra deneme yazarı, üniversite hocası, araştırmacı, yayıncı ve çevirmen olan Zoran Zivkoviç’in eserleri yirmiden fazla dile çevrildi. Pek çok ödülün sahibi olan yazar, Başka Zaman Kütüphaneleri ile 2003 yılında Dünya Fantezi Ödülü’nü aldı.
“Ayrıca kitapların çok yer kapladıkları da bilinen bir gerçektir. Bu yasayı tersine işletemezsiniz. Kitaplara ne kadar çok yer verirseniz verin, asla yetinmezler. Önce, duvarları işgal ederler. Ardından adım attıkları her yeri kaplamaya başlarlar. Evin kitapların işgalinden nasibini almayacak tek köşesi tavanıdır. Yeni kitaplar eve gelmeyi sürdürürler ve siz tek bir eski kitabı bile başınızdan atma fikrine tahammül edemezsiniz. Bir de bu arada, yavaş yavaş ve hiç sezdirmeden, yeni ciltler kendilerinden öncekileri itelerler. Aynı buzullar gibi.”
Dünyaya gelmiş bütün insanların biyografilerinin bulunduğu bir kütüphanenin, bütün kitapları barındıran tek ciltlik başka bir kütüphanenin, bir “terapi” yöntemi olarak okumaktan haz etmeyenlere yönelik kütüphanenin ve kütüphanesinin düzenini bozan ve yok edilmesi imkânsız bir kitabın peşinden koşan adamın hikâyesini okurken hem eğleniyor hem de kütüphanelere artık başka bir gözle bakıyorsunuz.
“Soylu bir kütüphane hemen hemen mideyi andırır. İçine neyin girip çıktığına çok dikkat etmek gerekir. Soylu bir kütüphaneye sadece münasip şeylerin girmesine izin vermek gerekir. Böyle bir kütüphaneye kendisine ait olmayan bir kitap bir yolunu bulup girmişse, hazmedilemeyecek bir şeyi dikkatsizce yutmak gibi bir durum çıkar ortaya. Sonuç, mide bulantısı ve kusma olacaktır. İşte, çalışma odama girip de kütüphanemdeki kitaplar arasında, benim koymadığım bir kitabı bulduğumda hissettiklerim bunlardı” diyen Zoran Zivkoviç’in sıradışı bir hayal gücünün eseri olan Başka Zaman Kütüphaneleri, kütüphanelere girmeye hazır bir eser olarak okurunu bekliyor.