Edebiyat dünyasında şiir eleştirisi, deneme, kent kültürü, mani türlerinde yazıp yayımladığı ve Albert Camus’den çevirdiği kitaplarla bilinen Ramis Dara’nın bir ilgi alanı da doğadır. Bu çerçevede de bitkilerle ilgili kitaplar yazmıştır. Bunların sonuncusu da, 20 yıllık bir süreçte okuyup araştırarak yazdığı iki ciltlik “Kırların Sırları” kitabıdır.
Kitapta Türkiye’de kendiliğinden yetişen ya da yetiştirilen ağaçlar, çalılar, otlar tanıtılmakta. Bunların bilimsel adları, bilimsel adların anlamları, hikâyeleri, Türkiye’nin çeşitli bölgelerindeki yerel adları, bitkiyi tarihte hangi bilim insanlarının (Tıp biliminin kurucusu İstanköylü Hippokrates, bitkibilimin kurucusu Midillili Theophrastus, eczacılık biliminin kurucusu Bergamalı Galenos…) ve ne amaçla andığı, ilgili bilimlerin günümüzdeki verilerinden elde edilen veriler, bitkilerin ülkemizin hangi illerinde bulunduğu, kök, gövde, yaprak, çiçek yapıları, meyveleri, tohumları, içerdikleri maddeler, vitaminler, mineraller, mutfakta, sağlık konusunda ve diğer alanlardaki kullanım alanları, yararları, zararları anlatılmaktadır.
Burada verilen sağlıkla ilgili bilgiler, ilgili literatürde “Tıp folkloru” ya da “Halk hekimliği” diye adlandırılır. Bu kavramların hakkını vermek için yazar bilimsel kitap, dergi ve makaleleri, üniversitelerde düzenlenen sempozyum bildirilerini, yüksek lisans ve doktora tezlerini, dünyanın çeşitli dillerindeki güvenilir internet sitelerinden gelen bilimsel ve folklorik bilgileri dikkatle okuyup araştırmıştır.
Edinilen bilimsel ve folklorik bilgiler, kişisel gözlem ve anılarla zenginleştirilmiş, bunlar bir edebiyatçının titiz ve akıcı üslubuyla yazılmıştır. Böylece kitap bir yönüyle de bir edebiyat metni, baştan sona uzun bir anlatı, bir denemeler toplamı olarak da okunabilir. Metinlerde yer yer başta şiir olmak üzere çeşitli sanat ürünlerine göndermeler vardır. Ayrıca her denemenin başına ve sonuna anlatılan bitkiyle ilgili yazılmış özgün birer mani eklenmiştir.