Seni Sevmek Üstüne*
Sadece “üstüne mi, altına, ortasına, yanına yöresine… “üstüne” kitap bağlamında “dair”e denk düşüyor. Şair, felsefeci, çevirmen Kenan Sarıoğlu’nun şiir kitabı : “Seni Sevmek Üstüne”yi okudum. Birkaç kez okudum. Çok sevdim.
” Seni sevmek
Sözcüklerin yetişemediği yerde
Gözyaşlarını beklemek”
Erich Fromm’un “Sevme Sanatı” zamana karşı değer kaybetmeyen bir kitaptır benim nazarımda. Orada olumlu/olumsuz sevgi çok güzel izah edilir. “Seni Sevmek Üstüne” adlı kitapta doğa görünümleri, iç sesler, geçen zaman karşısında az sözle çok söyleyen bir şair sanki Fromm’u düz yazı dan şiire devreder. Olumlu ve olumsuz sevgiden bahseder Fromm. “Bana lazım olduğun için seni seviyorum”( olumsuz sevgi); “Seni sevdiğim için bana lazımsın” (Olumlu sevgi). Sarıoğlu olumlu sevgiyi güzelliyor. Mübalağa sanatını ayaklandıran örnekler eşliğinde yapıyor bunu.
” Seni sevmek
Gökyüzünden
Yeryüzüne yükselmek ”
Ya da
” Seni sevmek
Göz pınarında biriken
Bir damla yaşta
Gökkubbeyi görmek”
Veyahut
” Seni sevmek
Hayata değil,
Ölüme güvenmek”
Gençlerin, orta yaşlıların, ölüme kanat alıştıranların, donmamak, kurumamak, alışkanlıkların çobanı olmak yerine kalbinin çağrısına uyanların, kısacası ‘yaşadım’ diyebilenlerin kendi yüreğini rasat etmek için sıcak bir kılavuz kitap: ‘Seni Sevmek Üstüne’. Bütün iddiası, söylenenle söyleten arasından söyleyenin (şair) çekilmesinden kaynaklanıyor. Şairden değil, ihtiyaç sahibinden ( Neruda’ya selam) kabaran bir içleniş. Bir taraftan da az sözle yüksek bir ifade gücü (haiku felsefesine uygun) eşlik ediyor bizlere. Ve lirizm tabii.
Özellikle şiire yeni yolcu olanlar, teşbih, tezat, mübalağa, tariz sanatlarının nasıl bir incelikle kullanıldığını yakından görebilir.
” Seni sevmek
Ne susmak
Ne bağırmak,
Ölü bir dille konuşmak…”
Okuyanı pişman etmeyene, yaşayıp yazana selam olsun!
*Kenan Sarıalioğlu, ‘Seni Sevmek Üstüne’ (Şiir), Yazılı Kâğıt Yayınları, Temmuz 2023, Ankara