Haiku, Japon şiir türü; en önemli özelliği kısa olması. Şiir üç dizeden ve on yedi heceden oluşmakta. Anlam bakımından imgelere dayanan kapalı bir yapısı var.
Son dönem edebiyatının en önemli özelliklerinden birisi de anlamı okuyucuya tamamlatması. Özellikle küçürek öykü ve haiku gibi kısa türlerde bunun yerinde bir anlayış olduğunu düşünüyorum. Edebi eser yazarının, şairinin olduğu kadar okuyucunun da değil midir? Okuyucu eserde anlatılanları, kendi dünyasında biçimlendirme ve anlamlandırmaya sahip olması gerekiyor. Haiku, okuyucusu ile birlikte bir anlam kazanan bir şiir türü; başka bir adlandırma ile “göz kırpmanın şiiri.”1
“Gemlik’e doğru
Denizi göreceksin
Sakın şaşırma!”
Orhan Veli, Melih Cevdet Anday, Oktay Rıfat ve yakın zamanda kaybettiğimiz Oruç Aruoba gibi şairlerimiz bu türden esinlenerek şiirler yazmıştır. Doksanlı yıllardan sonra çok sayıda genç şairimizde bu türün etkileri görülmektedir.
Haiku türünün örneklerini genç şairlerimizden Murat Yazıcı’nın , “Son Uçsuz”2 isimli şiir kitabında da görmekteyiz. Şair kitabın bir bölümünü haikulara ayırmış. Elli iki haikudan oluşan şiirlerde şair, öykü ve şiirlerinde olduğu gibi imgeli bir antlımı yeğlemiş. Üç dize, on yedi hece ile bize bazen bir hikâyeyi bazen de destansı bir konuyu, üzerine tekrar tekrar düşünmemizi sağlayarak, anlatmakta.
elindeki ip-
tüm yükü bir ilmek
çeldiğin ömrümün (s.120)
son güz de geldi
serçe ıssız tepede
göçer tipiye (s.121)
-Erdal Eren’e-
darağacında
kendi boyundan uzun
çocuk geçmişi (s.123)
yerinde ağır
taş-gölgesinde devrik
çığ merdiveni (s.124)
boşalmış köyler-
dalından kuş budanmış
yokluk ağacı (s.126)
uyuyamadım
gecelemeye gelmiş
uzattığı söz (s.128)
çok beklettim dön-
dün kaybolduğun izin
kurulu kapan (s.131)
[1] Enver Topaloğlu, Haiku:Göz kırpmanın şiiri, https://www.gazeteduvar.com.tr/kitap/2018/03/17/haiku-goz-kirpmanin-siiri/
[2] Murat Yazıcı, Son Uçsuz, klaros yayınları, Ankara, Temmuz 2019