1- Mehmet Berk Yaltırık, sosyal medya hesaplarında ve blogunda bilinen ismiyle Son Gulyabani. Tarihçi. Yazar. Korku ve fantastikle ilgilenmesi ailesi içinde anlatılan masallarla ve dedesinin kütüphanesi ile başladı. Yazarlığının belirleyici noktası 2001’de Yüzüklerin Efendisi ve Şehname’yi okuması oldu. Yazdıkları 2006’dan itibaren internette yayınlanmaya başladı. Öyküleri 2013’ten beri pek çok kolektif kitapta, sanal veya matbu yayında yer aldı. Twitter’deki floodları, Youtube ve Twitch yayınlarında hep bu temaları tarihi, edebi, kültürel boyutlarıyla işledi, işlemeye devam ediyor.
2- Mehmet Berk Yaltırık, edebiyatın örneklerini büyük ölçüde “tercüme” kitaplardan okuduğumuz korku, gerilim, fantastik gibi alttürlerini yerli kaynaklardan inşa edebilen az sayıdaki yazar arasında yer alıyor. Bu toprakların hikâyesini tercüme olmayan bir dil, üslup ve olay/tema örgüsüyle kaleme alıyor.
3- Yazdığı roman ve hikâyelerde yer alan yerel ağızlara, farklı dillere ait kelimeler de Osmanlıca kelimeler de öyle bir bütünlük içinde yer alıyor ki hiçbiri “yapıştırma bıyık” gibi durmuyor ve okura yabancı gelmiyor.
5- “Yedikuleli Mansur”un girişinde ve zaman zaman yer alan dipnotlarında o dönemde olup olmadığını bilmiyorum, kurgu icabı burada yer alıyor” uyarılarında yazarımızın tarihçi kimliği de romanda devreye giriyor.
6- Istrancalı Abdülharis Paşa’yı Rumeli’yi kaybımızın hikâyesi olarak da okumak mümkün, Trakya’nın yerel Türkçesinin edebiyata yansıması ya da yerli bir vampir anlatısı olarak okumak da… Hangi niyetle okursanız okuyun bir okur olarak karşılıksız kalmayacak beklentiniz.
7-Yaltırık’ın coğrafya atlasında Balkanların ve Kırım’ın özel bir yeri var. Ancak onun ilgi alanları bu iki kadim coğrafyayla sınırlı değil. Afrika’da, Japonya’da ve daha pek çok yerin halk anlatıları ve inanışları da yazarın ilgi alanına giriyor.
8- Yaltırık’ın hikâye ilgili temel tercihini kendisine ait şu sözlerle özetlenebilir: “Yazma ve hikâye oluşturma aşamasında önemli olan husus şudur: “Bir sonraki paragrafı okuyucu nasıl merak eder hale gelir?” ya da “Bir paragraf sonrası için okuyucuyu nasıl heyecanlandırabilir?”. Bu noktada bir hususa daha dikkat edilmeli, cümleleri seçerken ve haliyle anlatırken akla ilk gelen cümle yerine düşünülmüş cümleler yazmak, kontrollü bir şekilde hikâyeyi köpürtmemize ve başı sonu belli bir öykü haline getirmemize yardımcı olur. Bunda temel düsturum genelde okuyucuyu bir sonraki cümleyi meraklandıracak cümleler kurmaktadır.”
10- Mehmet Berk Yaltırık’ın hikâyelerine, tefrikalarına blog sitesi Son Gulyabaninin Yeri’nden ulaşmak mümkün. Yazarımız bunları kitaplaştırana kadar oradan idare edeceğiz artık…