Dünya ayakta! Başka başka ülkelerin, başka başka halkları gaza dumana boğularak, yerlerde sürüklenerek belki, ama milyonlarca birikerek ayağa kalkmış durumda. Tek kelimeyle ‘istemiyorlar’. Soyulmayı, yok sayılmayı, işsiz, eğitimsiz, sağlıksız kalmayı… Ülkeden ülkeye gerekçeler değişiyor belki ancak işin ‘özü’ aynı: Neoliberalizme karşı ayağa kalkılmış durumda. Hangi halk neyi nasıl yapacak? ‘İşin sonu’ nereye bağlanacak?
“Muktedirlerin farklı fraksiyonlarının yönettiği bir halk olmak değil, kendi devrimini yapan bir halka dönüşmek emekçilerin kendi seçeneklerini örgütlemesiyle, örgütlerken oluyorsa eğer, El Pueblo Unido Jamás Será Vencido.”
Yeni e’de şiirler Muzaffer Kale, Gökhan Arslan, Mehmet Akif Tutumlu, Okan Yılmaz, Oğulcan Kütük, Toygar Kaya ve Anton Beav imzalı. Öyküler ise bu yılın TÜYAP Kitap Fuarı Onur Yazarı Adnan Özyalçıner, Öykü Gizem Gökgül ve Remziye Arslan’a ait.
Yeni e’de yılın son sayısının yazılarına gelince… Çok izlenen ve çok konuşulan ‘Parazit’ filmini Hatice Yıldız, ‘enternasyonalist sinemacı’ Joris Ivens’i Nedim Yılmaz, ‘mağdur dinci burjuvalar’ı Yasin Durak, “Cazın altın yılı”nı Nazlı Toprak, Tan olayının kurbanı A.B.C Kitabevi’ni Mehmet Ergün, TÜYAP Sanat Fuarı’nı Ali Karataş, “Monoklü”yü İlyas Tunç anlatıyor.
Dergide ayrıca Burhan Kum’la kitabı, “Gentile Bellini’nin Resimli Konstantiniye Günlüğü”, Kıvanç Sezer’le filmi “Küçük Şeyler” ve ünlü fotoğrafçı Sebastio Salgado ile (çeviri) sanatı hakkında röportajlar yer alıyor. Atilla Atala çizgileriyle bu sayıya destek veren sanatçılardan olduğu gibi Aslı Alpar “Diken”lerini saplamaya devam ediyor.
50. sanat yılında ressam Orhan Taylan’la İsmail Yıldırım ve Nuray Sancar’ın sohbeti de Yeni e’de yer buluyor.