Kültür, sanat, edebiyat dergisi Yeni e’nin 81. sayısı yayımlandı. Ağustos-Eylül ayları boyunca raflarda olacak dergi bu sayısında Fransız yazar Édouard Louis’yi merkezine alıyor. “Bir Yazarın Anatomisi: Édouard Louis” başlıklı özel dosyasında Louis’nin edebiyatını, işlediği temaları, bugün için işçi sınıfının ve ezilenlerin hikâyelerini anlatmak adına yarattığı olanakları tartışıyor.
Uzun zamandır, özellikle Türkiye’de, işçi sınıfı edebiyatı açısından 60’ların, 70’lerin üretimiyle kıyaslandığında bir durgunluk hatta gerileme döneminde olduğumuz söylenebilirken Édouard Louis, işçi sınıfı anlatılarına ve özellikle Avrupa’daki sol hareketlere dair eleştirileri, alternatif önerileri ve edebiyatıyla çokça konuşulmayı hak eden bir yazar. Yeni e bu özel dosyayla Louis’nin, sınıfın ve ezilen kimliklerin edebiyattaki varlığı namına ortaya çıkardığı imkânlara, gördüğü ilgiye, sahip olduğu etkiye ve elbette olası risklerine, eksiklerine, doğurduğu bazı soru işaretlerine odaklanıyor.
Dosya dışı yazılarda ise “Dönüyor Zaman: Anadolu’nun Ezilenleri, Yerinden Edilenleri, Sosyalistleri…” başlıklı yazısıyla Suzan Demir, Gürsel Korat’ın son kitabı Dönüyor Zaman hakkında yazıyor. “No: 145: Beyaz Mendile İşlenen Acının DNA’sı” başlıklı yazısında Sultan Gülsüm, Mustafa Köz’ün Galatasaray Meydanı’ndaki mücadelesine devam eden Cumartesi Anneleri’nin 1000 haftadır sürdürdüğü sesi sonsuzlaştıran şiir kitabı Uyandım, Dünya Diye Bir Yerdeyim’e odaklanıyor. Miriam Gordis’in “Kötü Nostalji: Kitapların Yapımına Harcanan Emek Hakkında Konuşmak Neden Bu Kadar Zor?” başlıklı yayıncılık ve piyasa ilişkisini tartıştığı yazısının Kaan Biçici ve Nihan İşler tarafından yapılan çevirisi de derginin bu sayısında yer alan yazılardan. Her sayıda Ermenicenin usta şairlerinden birini tanıtıp şiirlerini çeviren Ohannes Şaşkal ise bu sayıda Baruyr Sevak’ı anlatıyor ve Ermenice aslından Türkçeleştirdiği Sevak şiirlerine yer veriyor.
Enes Eşkin, Bilsen Başaran, Özgün E. Bulut, Mehmet Sait İmret dergide şiirleriyle yer alan şairler. Adnan Özyalçıner Ay Doğunca, Hatice Sabah Kederini Göğe Uçurmuş Derviş, Cansu Selçuk Çağlar ise Köpük adlı öyküleriyle dergide yer alıyor.
Dergiye kitabevlerinden veya ginkokitap.com adresinden ulaşılabilir.