“Unutma Dersleri” Nermin Yıldırım’ın okuduğum ilk eseri. Yakın zamanda okuduğum diğer eserlere göre oldukça kolay okunan; hikayesi, dili ve anlatımı çok karmaşık olmayan; esprili, yer yer kara mizaha yönelen bir roman.
Romanımızın kahramanı Feribe, bir bankada çalışan evli bir kadındır. Kocasını aldatmanın ve kocasını aldattığı sevgilisinin kendisini yüz üstü bırakmasının, roman ilerledikçe Feribe’nin anlatımlarıyla gün yüzüne çıkan geçmişte yaşamış olduğu travmatik olayların yarattığı ruhsal yıkımı gidermek için iş yerindeki müşteri temsilcisi Nazan’dan duyup merak ettiği MIM’e ( Mazi İmha Merkezi) gider. İlginç ve bir o kadar da gizemli “Mazi İmha Merkezi “ne gidişinden ve merkezdeki tedavi seanslarına katılmasından sonra Feribe aşk, evlilik, sadakat, geçmiş, şimdi, gelecek, kişinin kendisi olması, kendini yaşaması, yüreğinin götürdüğü yere gitmesi gibi konuları kendi yaşantısından yola çıkarak irdeler.
“Aşk kazanmayı planladığınız değil, kaybetmeyi göze aldığınız şeylerin toplamıdır. ”
“Yani belki de aşk, birine karşı duyulan hisler toplamından ziyade, kendi başına yetişen, sahibini arayan öksüz duyguların neticesidir.”
“Lakin aşk, insanın gözünü sadece sevdiğinin kusurlarına değil, sevebileceklerinin lütuflarına karşı da kör ediyor.”
Feribe’nin” Mazi İmha Merkezi “nde ve kendiyle baş basayken yaptığı sorgulamaların ardından geçmişte fark etmeyip sorgulamalarıyla farkına vardığı kendi yaşamıyla ilgili meseleler de açıklığa kavuşur.
Roman basit gibi görünen ama herkesin öyle ya da böyle yaşadığı aşkı ve aldatmanın, kaybetmenin, travmatik yaşantıların insan psikolojisine yansımalarına ilişkin bilgiler ve tespitler barındırıyor.
“O zamanlar böyle değildim. Ayrılıktan sonra saçımın rengini üç, şeklini iki kez değiştirdim. Bu işleri bilirsiniz; aşkın posası saçlardan çıkar. ”
“Tanıdığım en kötü insanın babam olduğunu düşünüp ona dünyadaki herkesten fazla kızarken hayat daha kolaydı.”
“Bazı acıların çünkü , cümlesi olmaz. Sözcükler, kimi manaların yükünü kaldıramaz. “Roman, “Basit olan karmaşıktır.” anlayışıyla yazılmış bir eser ama basit anlatımına rağmen yaşama ve ikili ilişkilere, insan psikolojisine, psikoloji bilimine dair ince göndermeler, sistem eleştirileri ve mesajlar da barındırıyor.
“Acayiplikler içinde sadece kendilerininkileri görmemek, insanoğlunun en acayip meziyetlerindendi.”
“Hayat, hata yapmaktan korkmak için çok kısa. ”
Nermin Yıldırım ‘in eğlenceli ve eğlenceli olduğu kadar iç burkan hikâyeler barındıran “Unutma Dersleri” adlı romanını okumanızı öneririm.