“Yeni Bulunmuş Hikayeler”, Anton Çehov’un gençlik döneminde yazdığı kırk hikayeyi bir araya getiren bir eser. Bu derlemeyi oluşturan Amerikalı yazar ve çevirmen Peter Constantine 1880’lerde Rusya’nın çeşitli dergilerinde yayımlanan bu hikaye ve kısa anlatıların büyük bir bölümünü New York Halk Kütüphanesi’nde dergi karıştırırken rastlantıyla bulmuş. Kitaptaki hikayeleri derleyen Peter Constantine de kitaba bir öykü eklemiş. Kırkıncı Anton Çehov öyküsünü de kitabın editörü “Ahu Antmen” eklemiş kitaba. Kitaptaki hikayeler Çehov aşığı yazar ve çevirmenler tarafından dilimize çevrilmiş.
“Çehov’un hikayeleri, belli bir girişi-gelişmesi-sonucu olan, önemli konulara değinen hikayelere alışmış o dönemin okurları için sürpriz oluşturdu. Bir hikaye yazarın ideallerini anlatmaz mıydı? Çehov’un hikayeleri, bu normdan uzaklaşıyordu.”
“Bugünün edebiyat araştırmacıları, Çehov’un ilk dönem yapıtlarının kapsamını değerlendirirken daha geniş bir açıdan bakıyorlar. ‘Çılgın Bir Matematikçinin Sorduğu Sorular’ gibi, yakın döneme kadar’ kaba skeç’ ve ‘ipe sapa gelmez boş boğazlık’ olarak değerlendirilen kısa anlatılar, artık önemli deneysel çalışmalar olarak görülüyor. Thomas Venclova sözgelimi, Çehov’un ilk dönem yazılarını 1920’lerin Rus absürd edebiyat yazarlarının ve Eugene Ionesco’nun öncüsü olarak değerlendiriyor.”
Peter Constantine, kitabın ilk bölümünde, bu derleme için yazarın 1880-1887 yılları arasındaki çalışmalarını örnekleyen hikayeleri seçmiş ve yazarın gelişimini gösterebilmek için kronolojik bir sıralama içinde düzenlemiş. İkinci bölüm “Şundan Bundan” Çehov’un dergi sütunlarında “Şundan Bundan”, “Bir Şey” ya da “Düşünceler ve Aforizmalar” başlıkları altında yayımladığı kısa gülünç anlatılardan oluşmuş.
“Yeni Bulunmuş Hikayeler” adlı kitaba yazdığı önsözü bitirirken, Peter Constantine bu hikayelerin Çehov’u üne kavuşturan hikayeler olduğunu ifade ediyor.
Anton Çehov’un “Yeni Bulunmuş Hikayeler ” adlı kitaptaki hikayeleri; oldukça özgün, akıl dolu, genelde okuyucuyu şaşırtacak şekilde sonlanan hikayeler. Anton Çehov, özellikle kitabın ilk bölümdeki hikayelerinde yaşadığı dönemin Rus toplumunun yaşantısını ustaca, sade bir dille, yerelden evrensele ve çoğu zaman ironik bir şekilde ele alıp yansıtmış.
Anton Çehov’un bu güzel hikaye kitabını okumanızı tavsiye ederim.
Anton Çehov, Yeni Bulunmuş Hikayeler, Yapı Kredi Yayınları, 2000, İstanbul