“Zaman en kıymetli hazinedir, değerini bilene;
Kitap en büyük hazinedir, okuyup, ârif olana;
Aile en büyük hazinedir, birlikte sımsıkı sarılana…”
Birgül Aslanoğlu’nun rahmetli Mehmet dedesinin aziz hatırasına ithaf ettiği “Dedemin Köstekli Saati”, Sinem ve Barış kardeşlerin Amasya’daki dedelerinin ağır hasta olduğu haberiyle Konya Karaman’dan Amasya’ya tren yolculuklarıyla başlayıp Amasya’da yaşadıkları olaylarla devam eden, okuyucuyu yer yer hüzünlendiren yer yer gülümseten güzel bir çocuk romanı.
Amasya’daki akrabalarından, dedelerinin ağır hasta olduğu haberinin gelmesi üzerine, aileleriyle Konya Karaman’dan Amasya’ya giden Sinem ve Barış, Amasya’ya vardıklarında dedelerinin öldüğünü öğrenirler.
Sinem ve Barış, bir yandan dedelerini kaybetmenin hüznünü yaşarken bir yandan da dedelerinin kendilerine bıraktığı köstekli saatte yazılı rakam ve harfleri, Amasya’dayken duydukları define hikayelerinin de etkisiyle dedelerinin kendilerine bıraktığı bir definenin ipuçları olarak düşünürler. İki kardeş, dedelerinin kendilerine bıraktığını düşündükleri definenin ipuçlarının şifresini çözerken Amasya’nın tarihi, doğası, yemek kültürü, gelenek ve görenekleri, yaşantısı, ağız özellikleri ile buluştururlar okuyucuyu.
Kendisi de Amasyalı olan yazarın yaşamından da izler taşıyan romanda geçen kimi deyimlerin, sözcüklerin, yöresel ağızla dillendirilen sözcüklerin açıklamalarını sayfalarda dipnot şeklinde vererek yazar, kitabı okuyacak çocukların dil bilgilerini arttırmalarına da katkı sunmuş.
Yine, genel kanının aksine zamanın; kitabın ve bilginin; ailemizin ve sevdiklerimizin ne kadar değerli olduklarını bir kez daha hatırlatıyor Birgül Yangın Aslanoğlu.
Birgül Yangın Aslanoğlu’nun kitabı, yalnız çocuklara değil, seksenlerde çocuk olanlara da hitap ediyor. Dedemin Köstekli Saati’ni okurken başta ” tüp çikolata” olmak üzere çocukluğumuza ilişkin pek çok anıyı hatırlamamıza vesile oluyor roman.
Yazar, hem Amasya’da türlü maceralara atılan roman kahramanları Sinem ve Barış’ı hem de çocukluğunu seksenlerde yaşamış yetişkinleri tarihte bir yolculuğa çıkarıp sağladığı duygudaşlıkla kuşaklar arasında güçlü bir bağ kuruyor; tarihimizle insanımızı buluşturuyor.
Yazımı kitabın önsözü ve son sözü olan alıntıyla sonlandırarak Birgül Yangın Aslanoğlu’nun bu güzel romanını okumanızı tavsiye ediyorum.
“Zaman en kıymetli hazinedir, değerini bilene;
Kitap en büyük hazinedir, okuyup, ârif olana;
Aile en büyük hazinedir, birlikte sımsıkı sarılana…”
Birgül Yangın Aslanoğlu, Dedemin Köstekli Saati, Aralık, 2019, Kadran Yayıncılık, İstanbul