Ülkenin içinde bulunduğu şartlar biraz etkin olsa da; gençler arasında en önemli heyecanlardan biri bu ülkeyi terk etmek ve başka bir ülkede yeni bir hayat kurmak. Bazılarının haklı gerekçeleri var, bazıları ise; ülkesiyle bağının kuramamış, başka bir ülkede mutlu olacağı inancı var. Kendi ülkesinde özne olmaktansa başka bir ülkede mülteci olmayı göze almak. Sahi ülkemiz bu kadar ötekileştirmeyi hak ediyor mu, biraz da bunun üzerine düşünmeliyiz.
Suriye, Irak, Yemen, Filistin, Afganistan gibi savaşların yaşandığı ülkelerden göç etmek ve kendi kaderini tayin etmek için başka bir ülkede mülteci olmak artık normal sayılıyor. Biz de bir mülteci ülkesiyiz. Mültecilere iyi davranıyor ya da kötü davranıyoruz. Bunun bir ortak noktası yok. Milliyetçiler ülkemizde Suriyeli ya da Afgan istemiyor.
Bugün bahsetmek istediğim film Seval Şener yapımı Gitmek (To Go). 20 dakikalık bu kısa filmde; başrol Derin ailesiyle sorunları olan bir üniversite öğrencisi. Tek hayali bir gün vatanını terk edip başka bir ülkede daha iyi bir hayat kurma arzusu. Hayatında yolunda gitmeyen şeyler için çözümü gidip kurtulmak. Sahi savaş ya da gönüllü mültecilik bu kadar kolay mı? Bu kadar, kurtulmak anlamına mı geliyor? Burada üniversite mezunu olup Almanya’da kurye olmak, İngiltere’de tezgahtar olmak daha mı cazip. Sorun belki çok yönlü; ülke ekonomisinin kötü durumu, gençlerin hayallerine uygun olmayan yaşam standartları belki temel etken. Bunlarda konuşulmalı ve gençler neden vatanını terk etmek istiyor üzerine; düşünülmeli ve çalışılmalı. Fakat her şeye rağmen, mülteci olma arzusuna değiyor mu, vatanı terk etmek düşünmek lazım.
Ülke ve dünyadaki ekonomik koşullar; özellikle gençleri ama genelde birçok insanı, göçmen olmaya zorluyor. Bu derin yarık üzerine düşünürken, ülkemiz gerçekten yaşanmaya değmiyor mu? Başka dünyalara heves edecek ve hayal kuracak kadar ülkemizi sevmiyor muyuz? Ait olmak ve bağ kurmak. Bunlar da önemli noktalar. Neden bağ kuramıyoruz yaşadığımız toprakla; neden başka topraklar bize daha cazibeli görünüyor. Kendimizi burada daha iyi hissetmek için yapmamız gerekenler yok mu?
Bu biraz da batının teknikte ilerlemesinin ve özgürlükler yurdu olarak sunulmasının sonucu değil mi? Sahi batı o kadar özgür ve albenili mi? Kendimizde aşağılık kompleksi hissedeceğimiz kadar, durum kötü mü? Ülkemizin de sorunları var kabul ama bu vatan dışında Avrupa ve Amerika harikalar diyarı mı? Tanzimatla başlayan batılılaşma arzusunun uzantısı mı tüm bunlar? Bunları ve daha fazlasını düşünmek isterseniz, Gitmek filmine denk geldiğinizde izleyin derim.
Yapım Tarihi – 2023
Süre – 00:19:59
Format – Kurmaca, Renkli, Türkçe
Yönetmen / Director – Seval Şener
Senaryo / Screenplay – Seval Şener, M. Ali Çakmak
Görüntü Yönetmeni / Cinematographer – İsmail Eser
Müzik / Music – Dennis Stelmakh, Urban Desert Wave
Kurgu / Editing – Sercan Subaşı, Eren Şahin
Yapımcılar / Producers – M. Ali Çakmak, Seval Şener
* San Jose Uluslararası Film Ödülleri – En İyi Kurmaca Kısa Film Ödülü
* Brezilya Yeni Vizyonlar Film Festivali – En İyi Poster Ödülü
* CineMaz Uluslararası Bağımsız Film Festivali – Mansiyon Ödülü
* Adana Altın Koza Uluslararası Film Festivali – Özel Gösterim Seçkisi
* İzmir Uluslararası Kısa Film Festivali – Panorama
* Sırbistan / Başlangıç – Geri Dönenler Uluslararası Kısa Film Festivali – Resmi Seçki
* Anadolu’nun Tadı Türkiye’den Filmler Festivali / İngiltere – Resmi Seçki
* Roma Outkast Bağımsız Film Ödülleri – En iyi Oyuncu (Işıknaz Özedgü)
* Annaba Akdeniz Film Festivali – Özel Seçki (Cezayir)
* Diorama Uluslararası Film Festivali – Özel Seçki (Dubai)
* Polonya / 14. Edukino Festivali – Özel Seçki
* Dünya Prömiyeri Film Ödülleri – Özel Seçki (Los Angeles)
* İnsan- Çevre Koruma Festivali – Özel Seçki (Kanada)
* Yakın Çekim Uluslararası Film Festivali (Kanada)